lucky lada och jag!

Herregud som jag fnissade när jag lyssnade på Lucky Lada och jag i författarinläsning av Maria Maunsbach.

Romanen handlar om Freja som är författare, hon har bestämt sig för att ta sig vidare från sitt epitet ”knull-författare” och skriva en modern Bombi Bitt och jag. Det kan väl passa en skåning?  För att kunna hitta en avslutning värdig Fritjof Nilsson Piratens på Kiviks marknad så har hon bestämt sig för att gå på hemvändarfest på Lucky Lada. Det är juldag och Freja har landat hos sin mor i Höör, hon har två biljetter till kvällens fest men ingen att gå med. Under dagen så textar hon ett antal vänner för att se om de kan hänga med och med varje ny kontakt är det barndomsminnen vidhäftade, de är både rörande och totalt absurda. Ni vet hur det är, i varje familj finns det ett antal historier som man återkommer till och i Frejas familj och uppväxt finns där att ösa ur. Med en bipolär pappa som är inbiten kommunist och mamma, sjuksköterskan och trogen skåning sedan generationer, så finns det stoff att ta av. Barndomens minnen varvas med minnen från skrivarskolor, resor och författarframträdanden och när Frejas egna berättelser sinar så tar moderns vid.

Jaajaa.

Mamman berättar en aldrig sinande ström av anekdoter om väninnor, släktingar och diverse byorginal och för mig som är uppvuxen på landsbygden så är det bara så fantastiskt pricksäkert skildrat alltihop. Freja är mer jämnårig med min dotter än med mig men det spelar ingen roll, det är som att förflyttas i en tidstunnel och jag känner så väl igen Frejas tonårstid, längtan att bara få komma någon annan stans och hur jobbigt det kan vara att faktiskt konfrontera den där uppväxten. Under ytan ligger hela tiden ett utanförskap och en utsatthet som är hjärtskärande. Fnisset fastnar i halsen och sekunden senare så ler man igen. Det här är bara så bra! Emellanåt så blir det aningen mycket med alla skrönorna men herregud så förlåtande jag är, att få ta del av den här boken, på den här dialekten var mycket härligt.

Lyssna på det senaste avsnittet från Vad vi pratar om när vi pratar om böcker, de tokhyllar boken och deras snack gjorde mig så sugen på att lyssna att jag prioriterade den direkt. Stort tack för den puffen!

Bildkälla: Natur och Kultur