fri kärlek – Tessa Hadley

Nästa vecka skall jag bokcirkla om Tessa Hadelys underbara roman Fri kärlek och jag ser mycket fram emot att prata om den. Där finns många teman att grotta ner sig i och något av det som jag vill ta upp är frågor om kön, klass och om det finns ett pris för frihet också idag. Att det finns det i Tessa Hadleys roman är tydligt.

Den börjar 1967 och utanför London bor Phyllis och Roger Fischer med sina barn, han är tjänsteman på utrikesministeriet och hon tar hand om hushållet. Hemmafrutillvaron är på väg att förändras eftersom sonen nu är på väg till internatskola och dottern på väg att bli vuxen. Phyllis är fyrtio och har en rastlös känsla i kroppen. När hon sitter och gör sig ordning inför kvällens middag så lindar sig det trygga medelklasslivet sig runt henne, som en korsett som håller in och formar. När den tjugoåriga sonen till en bekant kysser henne eftermiddagen så inleds den förändring som Phyllis genomgår.  Hadely har placerat sin text i en brytningstid och precis som Phyllis omvärderar sitt liv så förändras samhället runt henne,

Jag lyssnade på ljudboken på engelska och det var en fin inläsning, eftersom jag lyssnar så sällan på engelska inläsningar så gjorde det att jag fick koncentrera mig extra mycket och så bra det blev. Jag närlyssnade (om det nu finns ngt som heter så) och det var ljuvligt att få vistas i det precisa och lågmälda språket. Ljuvligt är ordet. Delightful!

Bildkälla: Wahlström & Widstrand