jag vill skriva sant – Jesper Högström

En av årets mest omskrivna biografier är Jesper Högströms Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen. Jag lyssnade på den under förra helgen men det har tagit tid att komma igång att skriva om läsningen/lyssningen. 1994 blev Tora Dahls dagböcker offentliga och först i år kommer en bok ut som bygger på texterna som Tora själv insåg skulle blivit skandal om de lästs samtida som de skrevs. Trettio och tidigt fyrtiotal  är de år som Tora Dahls dagböcker beskriver och vi som läser får följa med in i det innersta av familjelivet. Hon återkommer till hur hon vill skriva sant, skriva så som det faktiskt är utan krusiduller och omskrivningar.

Hon och hennes man Knut Jaensson har ett svalt äktenskap, de vill båda skriva men han tar ett arbete för försörjningen och hon har svårt att ta sig tiden som skrivandet behöver. De har flyttat till en villa på Lidingö och den fungerar som ett häng för dåtidens allra mest spännande författare. Till vardagsrummet kommer Gunnar Ekelöv, Artur Lundkvist, Ivar Lo-Johansson och Erik Lindegren  med flera för att äta – dricka och diskutera. Några av dem söker också tröst och kärlek av frun i huset och samtidigt som Tora närmast fungerar som en husfru så börjar hon medvetet att skriva för att kunna skicka till förlag. Hennes man gör sig ett namn som kritiker och med en orolig tid i världen som fond så tar de unga författarna som gästar deras hem en allt större plats i samtidslitteraturen.

Jag blev förstås nyfiken på Tora Dahls romaner och läser just nu den första delen i hennes självbiografiska  svit om Gunborg. Den heter Fosterbarn, den kom 1954 när maken Knut blivit sjuklig och det intensiva sällskapslivet inte längre var möjligt. Hon var en av de första kvinnorna som tog en akademisk examen i Stockholm och hennes liv är ett exempel på hur svårt det kunde vara för en uppenbart skarp och tänkande kvinna att ta sig fram i de intellektuella kretsarna. Jag var inte helt såld på den här biografiska romanen men samtidigt som jag emellanåt tappade intresset så kunde jag inte låta bli att läsa klart. Det här är ett intressant porträtt av en kvinna som på många sätt var före sin tid.

Bildkälla: Weyler förlag