de kapabla – Klas Ekman

Sakta men säkert betar jag av de sista av böckerna som är nominerade till Årets bok och gårdagens lyssning var De kapabla av Klas Ekman. Jag visst inte riktigt vad jag skulle förvänta mig och nu när jag läst färdigt så är jag omtumlad och ovanligt överraskad. Svenska spänningsromaner har några olika upplägg som de flesta följer och sällan sticker något ut, den här gången sticker det ut rejält. Krypande spänning som förflyttar sig från en helt ordinär kärnfamilj som söker hjälp för att den lille sonen inte mår bra till splattermord.

Hur vägen ser ut mellan besök hos barnpsykologen och styckade lik i sopsäckar tänker jag inte avslöja men det finns en spänning mellan det helt vanliga familjelivet och hur en hemlighet skall döljas till varje pris. Klas Ekman skriver med ett lättläst och rappt språk och handlingen snuddar vid det absurda emellanåt, men vem vet. Verkligheten överträffar ju ibland dikten och kanske kan en olyckshändelse leda till precis vad som helst för vem som helst bara omständigheterna är tillräckligt speciella. Och att man hör till de kapabla.

Bildkälla: Bookmark förlag