Dagen är kommen – Hagforsserien är slut

Det är juletid i Hagfors och polisen Christer går i väntans tider med sin Turid, svärmor dyker upp med den ena presenten efter den andra och relationen blir allt mer ansträngd. På polisstationen dyker Geir upp som vikarie och Petra påminns om deras passionerade förhållande som tog slut för några månader sedan. På lokalredaktionen sitter journalisten Magdalena och funderar på hur hon skall kunna betala reparationerna på bilen, hennes sjukskrivning och deltidsarbete har tömt sparkontot och nu närmar sig julen. 

I ett hus utanför samhället ligger ett åldrat par i köket mördade och när den unga tjejen Wilma på hemtjänsten kommer och hittar dem så kallas polisgruppen in och lokaltidningsredaktionen förväntas leverera texter.

Så får vi då följa utredningsarbetet och det känns lite att det här är den sista delen i Hagfors-serien. Tempot är lägre och relationssäcken skall knytas ihop, och som alltid är det människorna som man vill följa och lära känna bättre. Visst finns där ett spänningsmoment med men det är inte uppklarandet av brottet i sig som gör att jag vill läsa vidare. Det är Schulmans förmåga att skildra de vanliga människornas liv och hon är suverän på att lyfta fram en atmosfär som jag som kan känna igen och identifiera mig med. Dagen är kommen är en fin avslutning på serien som tagit svensk landsbygd på allvar. Hon har skildrat vardag utan den exotiserande blicken som så ofta förkommer och i spänningsromanens form har livet långt från storstan fått ta plats i egen rätt. Jag kommer att sakna Magdalena och Petra och livet i Hagfors.    

Bildkälla: Bokförlaget Forum