äktenskapet – Maja Björklöv

Oj så deppig läsning det var att följa Hanna och Mårtens äktenskap. De har på ytan ett perfekt liv med tre välartade barn, ett radhus i Bromma, bra karriärer och en tomt på Gotland. Så inleds romanen med att Mårten berättar att han vill separera eftersom han har träffat någon annan. Under året som följer får vi följa paret genom återblickar på deras liv, praktiska göromål som kommer med en separation, psykiska påfrestningar, depression  och en hel massa ältande och besök hos professionella hjälpare som psykiatriker, familjerådgivare och läkare.

Det är Hanna som är berättarrösten i den här romanen och det är ur hennes synvinkel som vi får följa separationen. Hon och Mårten möttes på reklamskola och den himlastormande förälskelsen la ett skimmer över att de två egentligen hade olika förväntningar, bakgrund och grundvärderingar i livet. Nu tretton år senare med tre barn, hus och 40-års krisen där så kraschar relationen rejält. Muntert är det inte, välskrivet är det förvisso och det är kämpigt att dras med i Hannas förtvivlan och sorg över att ha blivit sviken, bedragen och lämnad.

Äktenskapet av Maja Björklöv är en samtida roman som beskriver en medelklasstillvaro i storstan som känns äkta skildrad men också väldigt främmande för mig personligen. Jag blev ganska ofta irriterad på de båda och kände en stark vilja att bara ropa. Hallå – varför krångla till det? Varför inte bara ta ett beslut och fullfölja det?

Det här var en roman som väckte känslor och som på det viset var mycket bra men som sagt munter var den inte. Om någon vill läsa en riktig feelbad så anse er rekommenderade.

Bildkälla: Bokfabriken