jordanden – Susanne Boll

Den här bloggpausen blev lite längre än tänkt men så är det när coviden kommer emellan. En dryg vecka i feber och huvudvärk som gjort det omöjligt att läsa eller se TV (fatta det) börjar nu rätta till sig och det får bli några korta texter om några böcker jag lyssnat på under feberdimmorna. Först ut får bli Jordanden av Susanne Boll. 

Vera Lilja är psykologen som förutom sin privatpraktik också hjälper polisen när de behöver stöd i utredningar av grova brott. Veras sommar har varit tuff och som tur är så har hon träffat Nico, kanske kan nystarten tillsammans med honom få henne att hitta lugnet och må bättre.

När en till synes skötsam familjeman hittas mördad i ett skogsparti och Vera engageras i fallet samtidigt som Nico letar efter inspiration och livets mening i alternativa new-agaaktiviteter så rör det ihop sig. Hon försöker att sköta sin praktik, samtidigt så är hon så trött och glömsk. Varför mår hon inte bättre, hon borde ju vara både lycklig och nöjd. Ytterligare en medelålders familjeman hittas med svåra skador och polisarbetet tar allt mer av Veras tid och energi och snart vet hon varken ut eller in. Är det en av hennes klienter som är inblandad? 

Susanne Bolls serie om psykologen Vera Lilja är lättlästa deckare som utspelar sig mitt i samtiden, särskilt mycket tycker jag om att läsa om sökandet efter något annat (lugn och ro, inspiration, spänning, kickar eller hälsa) som många människor är som besatta av. Medelklassens självpåtagna roller skaver och man är villiga att betala dyrt, bara det är något annat. Det temat känns mycket aktuellt och i tiden. Spännande och intressant upplägg. 

Bildkälla: Bokfabriken