så var säsong 4 slut …

Jag älskar The Crown, det är påkostat med fantastiska skådespelare och den unga Diana spelas av Emma Corrin. Hon gör det fenomenalt. Man får hela tiden känslan av att man får kika bakom kulisserna i  det mest traditionella och konservativa kungahuset i Europa. O det är vettigt med monarki är förstås en fråga som väcks när man tittar. Att födas in i roller som man uppenbarligen inte uppskattar är oerhört gammaldags samtidigt som symbolvärdet och illusionen av beständighet och stabilitet kan vara viktig för ett land. Det kräver att kungligheterna inte är mänskliga vilket framgår tydligt i den sensate säsongen av The Crown.

Det finns nog inget som engagerar det brittiska folket mer än kungahuset och nu när TV-serien The Crown närmar sig det sorgliga kapitlet Prinsessan Diana så bränner det till rejält. I brittisk media har jag läst en hel del om hur man diskuterar om man får hantera sanningen hur som helst när man gör TV.  Ett av de största samtalsämnena är förstås hur Lady Diana Spencer och Prins Charles äktenskap skildras. När man ser serien så blöder hjärtat för den unga flickan som i princip offras för att se till att monarkins fortlevnad är säkrad. Hon tycks oändligt ensam och utlämnad och kungahuset är helt ointresserade av att hjälpa henne in i rollen. Landet och kungahuset vill ha sagan och både Charles och Dians får betala ett mycket högt pris.

Tillbaka till sanningen, får man dramatisera och göra fiktion av faktiska händelser? Jo men visst får man det, det är betraktaren som måste inse att det är fiktion och inte fakta. Netflix hävdar att de har hållt sig nära  sanningen och att de gjort omfattande research, samtidigt så är de öppen med att de skapat fiktion. Mycket lyckad sådan, enligt mig. Politiska händelser och samhällets utveckling skildras samtidigt som man får följa kungahuset och jag gillar.

Den brittiska monarkins liv i ramljuset tycks ju aldrig minska i intresse, när prins Harry gifte sig av kärlek, avsade sig sin kungliga titel och nu valt att flytta till USA så fortsätter dramat. Det ska bli spännande att följa TV-serien i säsong 5 och 6, desto närmare nutid den kommer desto mer reaktioner kommer den säkert att väcka.