käre Edward – Ann Napolitano

Edward Adler är 12 år och den ende överlevaren efter en tragisk flygplanskrasch och det är också han  som är huvudperson i Käre Edward skriven av Ann Napolitano. Romanen börjar i NY där familjen Adler har bestämt sig för att flytta från NY till LA, dagen är kommen för resan tvärs över kontinenten och under berättelsens gång så får vi följa familjen, några av de andra 191 passagerarna samt några i besättningen under flygningen. Edward och hans äldre bror Jordan observerar de andra passagerarna ända fram till katastrofen är ett faktum. 

Parallellt med berättelsen som leder fram till haveriet så får vi läsa om livet efter kraschen. Edward, som mirakulöst överlevt, får bo hos sin moster och morbror och som närmsta granne bor jämnåriga Shay. De blir de bästa av vänner och sakta kommer Edward tillbaka till någon slags vardag. Vanligt tonårsliv tar vid ända tills de hittar två låsta kappsäckar i morbroderns gömmor.

Det här är en roman om en flygkatastrof och om sorg som drabbar, det svåra livet efteråt när man är den ende överlevaren. Texten är välskriven och berättad i ett lågt och omsorgsfullt tempo. Vi som läser får följa Edward genom tonåren och visst är berättelsen om flygplanshaveriet gripande men för mig så är hur han och hans släktingar hanterar efteråtet det som verkligen berör. Kan man ens vara en helt vanlig tonåring när man varit med om något så tragiskt? Vardagen, kloka vuxna och en förmåga att fokusera på det viktiga i livet blir Edwards räddning och så Shay förstås. Vänskapen mellan de två ungdomarna är fint beskriven och jag rekommenderar den här boken till alla som gillar t ex Celeste Ngs romaner Små eldar överallt och Säg inget om Lydia

Bildkälla: Wahlström & Widstrand