edith och julian – Naoise Dolan

Edith och Julian av Naoise Dolan är en sån där roman som gick mig ganska obemärkt förbi. Jag lyssnade på den och när den var slut så var känslan mest jaha. Den handlar om Ava som har avslutat sina studier hemma i Irland och dragit till Hongkong för att se vad livet där har att bjuda. Hon delar en sunkig lägenhet med några andra tjejer och undervisar i engelska som andraspråk och så väntar hon på att livet skall börja. När hon träffar bankmannen Julian så vet hon inte riktigt vad de har för förhållande till varandra egentligen. Han bjuder flott, har en modern lägenhet och är rena svärmorsdrömmen men håller hela tiden distans.

Ava, som kommer från helt andra omständigheter än hans och inte gått på Eton eller ens besökt London, förstår sig inte på deras relation. Hon får bo hos honom, de ligger med varandra men bryr han sig om henne? När så Julian lämnar Ava i Hongkong för att resa hem till England över sommaren så träffar Ava Edith. Hon är jurist och hongkong-bo på riktigt och tillsammans med henne upplever Ava en annan sorts relation, också den komplicerad men på ett helt annat sätt.

Inte någon gång under läsningen brydde jag mig riktigt om någon av dem och det gjorde mig lite besviken. Jag funderade på vad det var som jag saknade i den här romanen, kanske hade jag en förställning om att jag skulle få läsa mer om livet i Hongkong, kanske trodde jag att Ava skulle vara en tjej som växte med sina erfarenheter och troligen blev jag lite störd på slutet. Mina förväntningar var Sally Rooney-klass och tyvärr så blev det lite platt fall.

Ingen dålig läsning men inte heller wow. 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand