inställd resa till Sabarmati – Majgull Axelsson

Det ligger alltid en förväntan i luften när man hör att Majgull Axelsson är på gång med en ny roman och nu är den här: Inställd resa till Sabarmati.

Som alltid i Axelssons romaner så är det relationer som är i centrum. Vi får träffa den medelålders läraren Lykke som i början av boken blir svårt skadad och hamnar på sjukhus. Hennes lägenhet med tillhörande växter skall väninnan Rosmarie sköta. Snart förstår vi att den Lykke mest av allt längtar efter i livet är Fatima, den lilla indiska flickan som adopterades till Sverige med namnet Meera. Lykke blev som extramamma åt Fatima när hennes adoptivmor dog, pappan – kyrkoherden – är inte att räkna med. Porträttet av honom är förresten ett av de mest osympatiska som jag läst alla kategorier, vilken helt omöjlig man så självupptagen och totalt oförmögen människa med åsikter långt från kristendomens kärna. Fatima i sin tur har rest från Nässjö så snart som hon blev vuxen och hon har helt brutit med sin uppväxt i Sverige. Nässjö är för Fatima en plats där hennes hudfärg har lett till en utsatthet som satt djupa spår och hon har skapat en framtid på annan plats. Längtan efter Fatima är stor och nu har Lykke bokat en resa till Sabarmati, den plats där det indiska barnhemmet låg, för att kanske där hitta spår av den älskade dottern. Som inte i egentlig mening är hennes dotter men som är henne så kär.

Romanen är uppdelad i olika delar och i dem får man följa de olika karaktärerna, jag lyssnade på uppläsningen av boken och kanske är det här en roman som skulle tjänat på att läsas med ögonen. De många trådarna och de olika människoödena som man får följa gör att jag emellanåt måste lyssna om, det är inte komplicerat egentligen men berättelsen är ständigt intressant och jag vill inte missa något. Där finns humor och samtidskommentarer och en person i galleriet av människor jag aldrig kommer att glömma är kvinnan som drar upp krukväxter och säljer dem på blocket. Ett tema i texten är främlingsfientlighet och ett annat är moderskap, ytterligare ett är identitet och hur identitet och namn hör samman.

Passa på att höra Majgull berätta om sin roman på Bokmässan Play. Gratis – kräver bara en kostnadsfri inloggning. Eller varför inte kolla på babel.

Superfint inslag!

Bildkälla: Norstedts förlagsgrupp