det sista livet – Mohlin & Nyström

Det sista livet av Mohlin & Nyström vann nyligen Crimetime Awards pris för årets deckardebut och då blev det äntligen av att lyssna. Mohlin & Nyström skriver kriminalare i samma anda som Roslund & Hellström och det är action och spänning med en något hemlig man som kommer till Karlstad som en del av ett vittnesskyddsprogram i USA. När man under romanens gång får veta lite mer om John Adderley så förstår man att han har ett starkt motiv för att ha kommit till Karlstad, han har blivit placerad i kriminalroteln och där är han förtegen om sin bakgrund. Vi som läser får snart koll på att han har sin mor och sin halvbror i staden och relationen till dem är komplicerad. På något vis så vill han hjälpa men det ett svårt uppdrag. Vill de ens ha hans hjälp? John är en klassisk agenttyp med trasslig bakgrund, hemlighetsfull och ensamvarg. Stor bil, välklädd och väldigt envis.

I Karlstad blir han inblandad i ett gammalt kallt fall, det handlar om den försvunna dottern till VD n för Karlstads stora företagsfamilj, modekoncernen AckWe. Emelie försvann 10 år tidigare efter en fest och när John nu börjar gå tillbaka i fallet så kan han följa ledtrådar som tidigare förbigåtts. Och mer kommer inte här om handlingen.

Jag läser en deckare av den här typen då och då och det här är absolut ett gott hantverk men … Det är egentligen inte riktigt min favoritstil. Mitt omdöme blir alltså helt ok underhållning, kul med Karlstadsmiljöerna och många av människorna i romanen är ganska mänskliga.

Också John Adderley.

Bildkälla: Norstedts förlagsgrupp