männen i mitt liv – Sofia Rönnow Pessah

bildkälla: Wahlström & Widstrand

Männen i mitt liv av Sofia Rönnow Pessah är en en uppräkning av Sonias alla ligg. Från nummer ett i tonåren till nummer xx i 30-årsåldern och allt eftersom jag läser så lär jag känna en ung kvinna som har en ångest så stark att bara ett nytt ragg, en våldsam orgasm och ännu en bekräftelse på att hon är knullbar kan döva tomheten, tristessen och tinderberoendet. Sakligt beskriver Sonia hur hon på högstadiet vill höra till de populära och låter sig hånglas upp, hur hon under sin studietid dricker och ligger i en aldrig sinande ström och hur sex blir ett substitut för närhet och längtan efter kärleken som tycks så svår att släppa in i livet.

Några av alla männen blir mer än ett engångsligg men långvariga relationer på lika villkor är mycket svårt för Sonia att etablera. Hon tycker sig inte vara värd att ha någon som faktiskt bryr sig om henne och under många, många gånger av de sena fylleslagen och de kliniskt beskrivna samlagen så vill man ju bara stoppa henne. Sonia är fast i en destruktiv stafett av shots att sänka, kukar att suga och tentor att glänsa på. Hon vill vara duktig och bäst på allt och när juridikstudierna leder till ett jobb i Stockholm accelererar farten och hon kan bara inte hoppa av. Hon ogillar sin kropp och samtidig så är det kroppen som kan ge en kort frist från ledan och oron. Hon använder männen för sina syften, att få en tillfällig paus från sin ångest, och männen använder henne för sina syften men det är oftast Sonia som ställer upp på det mesta för att känna sig sedd och åtrådd för en stund.

Det blir bara så sorgligt att läsa.

En förfärligt bra roman.