Kuststigen: Säbyleden

Säby kile naturreservat är ytterligare en befintlig led på Tjörn som numer hör till de som skyltas Kuststigen. Jag har vandrat här många gånger och ut till Stenstugan är det en helt magnifik vandring genom betade hagar, bredvid fågelrika grunda vikar (kile är ett ord för just grund vik) och dramatiska klippor.  Den här gången valde jag att gå rundslingan som är ungefär 6 km lång och det är också den som är skyltad Kuststigen. Följer man den så missar man det absolut vackraste – så mitt tips är absolut att gå ut till Stenstugan och tillbaks och sedan fortsätta på rundan. Då blir vandringen ungefär en mil lång och huvudsakligen är den lättvandrad. Man får dock inte vara rädd för betande djur, det är  en stor besättning köttdjur som betar de strandnära ängarna. Är man sugen på fika så finns ett litet fik i Säby med hembakt med mysig trädgård. Om man cyklar eller vandrar mellan akvarellmuseet och Pilane skulptur så passerar man Säby och det är väl värt att cykla ut på halvön.