Kim Jiyoung, Born 1982 av Cho Nam-Joo

Tror det var @bokcillen som tipsade mig om den här korta och mycket intressanta läsningen. Kim Jiyoung, Born 1982 skriven av Cho Nam-Joo handlar om en ung kvinna som växer upp i Sydkorea. När romanen börjar så förstår man att något allvarligt hänt, Jiyoung kan inte kommunicera med sin make och han förstår inte hur han skall hjälpa henne. Paret har en liten dotter tillsammans och när hon föddes så blev Jiyoung hemmamamma. Genom att följa henne genom hennes uppväxt, utbildning och yrkesliv så får vi lära känna en intelligent kvinna som gång på gång fastnar i traditionernas begränsningar. Hennes egen mamma hindrades att studera och därför låter hon döttrarna utbilda sig men det är självklart att alla flickors mål är att gifta sig och ta hand om sin make. Jiyoung vill mer, hon vill existera på egna villkor. Språket är kort och knappt likt i en medicinsk journal och känslorna är outsagda. Det här den slags text som passar mig mycket bra, jag lyssnade på den engelska uppläsningen och njöt varje stund.

En annan koreansk författare som jag associerar just den här berättelsen till är Han Kangs Vegetarianen, den handlar också om en kvinna som är så trängd av konventionerna och vars enda sätt att helt kunna kontrollera sitt liv leder till svår psykisk sjukdom. Ibland glömmer jag att det vi tar för givet i Sverige ännu är långt borta i många andra länder. Jag har fått en universitetsutbildning trots brist på både ekonomiskt och kulturellt kapital, vi har lagstadgad jämlikhet, föräldrapenning, förskolor och de allra flesta män tar aktiv del familjelivet. Sådana är inte förutsättningarna för Kim Jiyoung i Sydkorea trots att hon är 15 år yngre. Tänkvärt och en mycket välskriven roman!