jägarinnan – Kate Quinn

Med 9 / 12 böcker lästa av de nominerade till årets bok så har jag bestämt mig för att klämma de sista tre också. Jag har redan mina favoriter men kanske kan Kate Quinns historiska roman Jägarinnan ta plats bland dem? Ska en bok vara över 15 timmar lång att lyssna på då behöver den vara jämras bra.
Boken utspelar sig i flera tider, både innan, under och strax efter det andra världskriget och på flera platser. Huvudsakligen befinner vi oss dock i Sovjetunionen och i USA. I Sibirien växer Nina upp tillsammans med sin pappa, en väg bort från den isolerade tillvaron är att ta värvning. Hon blir en skicklig bombpilot i röda armen och efter krigets slut så blir hon uppsökt av Ian, brittisk journalist som har bestämt sig för att söka upp efterlysta nazister och få dem ställda inför rätta. Ian har bestämt sig för att hitta en kvinna som kallas Jägarinnan och spåren leder till Polen. 
I Boston bor Jordan med sin far som driver antikhandel. Hon äskar fotografering och skulle mest av allt vilja flytta till NY och arbeta på en tidning. Hennes pappa är änkling och mycket ensam, när en ung krigsänka från Österrike kommer in i affären för att sälja sina smycken så blir han förälskad. Annelise och fadern gifter sig och med sig från Europa har Annelise Ruth. Ruth är ett blygt och samtidigt begåvat barn och Jordan tar sig an den lilla och det är i relationen mellan de båda och i Ninas liv som stridspilot i Sovjet som jag riktigt uppskattar den här boken. 
Femtontimmarsbra var den faktiskt inte men jag uppskattade författarens ansats i att berätta om kriget och livet efter kriget ur ett annat perspektiv än det vanliga. Kvinnorna får i den här boken ta stor plats och det var riktigt intressant att läsa om hur kriget på flera sätt leder till små steg mot ökad jämställdhet. Det här var ingen favorit av de nominerade men jag fick både rensat ogräs och stickat och gått flera långpromenader under tiden så okej då. Gillar man böcker som utspelar sig runt andra världskriget så är den här helt att rekommendera. Det bästa är nog att läsa, ljudboken var på många ställen konstigt inläst med betoningar och uttal som förvirrade. 

Disktrasa på gång!