goda grannar – Mattias Edvardsson

Det är midsommardagen och många av oss önskar sig kanske inget annat än en lugn och skön dag med en riktigt bra bok?

Vilken tur då att Mattias Edvardssons nya har trillat ner hos streamingtjänsterna som både e-bok och ljudbok. Goda grannar har, likt hans förra roman En helt vanlig familj, underrubriken En roman om ett brott. Visst är det  ett brott som är navet i berättelserna men man ska inte missta sig och tro att det här är en deckare. Det är relationerna det handlar om, relationerna innanför dörrarna i radhuskvarteret och relationerna mellan grannarna. Hela berättelsen börjar med att Micke cyklar hem från jobbet. Han och hans fru Bianca bor i det lilla skånska samhället där de hamnade efter en hastig flytt från Stockholm och när han hör sirener förstår han att något hänt. När han kommer fram till garagelängan ser han sin frus cykel demolerad och ambulans på plats. Hon han blivit påkörd och bredvid står en av grannarna helt förkrossad.

Vad har egentligen hänt? Genom tillbakablickar till livet och samvaron i kvarteret så får vi som läser lära känna de boende och den dynamik som blir när man bor tätt inpå varandra, i ett litet samhälle där alla känner alla, beskrivs så väl. Berättelsen berättas med tre olika röster: Micke som är huvudkaraktären, Jaqueline som är grannen som körde bilen och hennes son Fabian. Det som gör den här romanen riktigt stark är att alla som bor i husen är karaktärer som man lätt kan känna igen samtidigt som de inte blir stereotyper. De framställs som mänskliga med både förtjänster och brister och för mig som lärare (och förälder) är det extra lätt att identifiera mig med Micke. Han som tror på att man skall vara rättvis och juste, han som vill ta parti för de svaga och inte vill dras med i synen på andra och samhället som varande bara svart eller vitt.

Livet i radhuslängan, den påtvingade samvaron som den sortens boende påbjuder är absolut inget för mig. Jag får klaustrofobi bara jag tänker på det. Micke och Bianca och de andra bor på Bråkmakargatan och trots det så är idyllen väldigt långt bort. Ingen tant Berg i sikte … För några veckor sedan lyssnade jag på en TV-cirkel om Carin Mannheimers serie Svenska Hjärtan och har någon missat serien, eller samtalen om den så rekommenderas de å det varmaste. Passar väldigt bra en regnig sommardag.

Först läser eller lyssnar ni förstås boken Goda grannar, jag lyssnade på den som ljudbok och det fungerar mycket bra med tre olika inläsare. Det är nog den första svenska bok som jag hört som använder sig av det och jag tycker det ger inläsningen en extra dimension, jag har efterlyst det i flera sammanhang och alltid fått svar att det blir för dyrt. Bra att förlaget kostat på!