hon vet allt om oss – Kajsa Gordan

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan är en sån där bok som passar väldigt bra att bokprata om i årskurs fem på våren. Det handlar om Corinne som börjar i en ny skola på hösten när hon börjar sjuan. Hon vill börja om, hon vill inte längre vara den där tjejen som har en död mamma och kanske kan klassen på Hammarby Södra vara räddningen. Snart så hittar några klasskamrater ett övergivet rum i den delen av skolan som just nu renoveras. Det är kuratorns rum och Corinne börjar hänga där, kompisarna upptäcker att Corinne är väldigt bra på att lyssna på dem och snart så får hon höra Elin, Tanjas, Amirs och Noahs hemligheter. Hon vet allt om dem men de vet inget alls om henne.

Det här är en samtida relationsroman om hur det kan vara att vara i yngre tonåren, behovet av att ha någon som lyssnar och hur allt blir enklare om man pratar om sina tankar och känslor. Det skulle kunna blivit en ganska präktig berättelse men Gordan lyckas hålla sig ifrån det och det blir istället en fin ungdomsbok om det vanliga livet när man är typ 13 och varken vuxen eller barn.

Rekommenderas!