en avlägsen kust – Jenny ColganEn avlägsen kust av Jenny Colgan är en kort roman som utspelar sig på Mure, en skotsk ö som alla som gillar serien om Flora på den lilla ön i havet känner till. I den här så är det doktorn på öns sekreterare Lorna och den nye doktorn Saif som spelar huvudrollerna. Man känner mycket igen Jenny  Colgans stil och det är med lätt hand som hon kommenterar den flyktingvåg från Syrien som kom också till Storbritannien. Jag minns när vi pratade med Jenny på bokmässan och när hon blev irriterad över att jag frågade över hennes sociala engagemang och politiska agenda i böckerna och Jenny snästs av oss och sa att hon vill minsann bara underhålla och erbjuda verklighetsflykt. Det här är en underhållande roman men jag menar att där finns en tydlig agenda som vill oss som läser att tänka till kring migrationen som skett de senare åren och den typ av nationalism som kan fungera som ett sammanhållande kitt i ett samhälle men också ett sätt att skapa en känsla av vi och dom.

Det här är en bok som passar alla som vill läsa mer om livet på Mure. Lättsam med ett underliggande allvar. Go fredag på er alla.