#annaresertillindien – dag 2

Från New Delhi tidigt på morgonen mot Jaipur. Luftkvaliteten var så dålig i alla storstäderna men sämst av alla upplevde vi den i Delhi. Rök från eldar och annat gjorde luften så disig att man knappt såg. För oss som bara var besökare så var det hanterbart men tänk alla människor som lever i detta dag ut och dag in. Så ohälsosamt. Indien har stora utmaningar med vatten, sanitet, sophantering och miljöfrågor. Vår guide berättade dock att det hänt mycket de senaste åren och hon hade stort hopp till premiärminister Modi. Han valdes med majoritet till ytterligare en period nyligen och nästan 800 000 000 människor röstade i valet. Det handlar om ekonomi och utbildning som så ofta och allt fler indier kan nu läsa och skriva, man ska heller inte glömma att 300 000 000 människor lever med en standard som liknar svensk medelklass, eller högre och att den välutbildade gruppen växer. Miljöfrågorna har allt mer kommit på agendan, numer är Greta en kändis också i Indien … 
Bussar och lastbilar i norra Indien har svarta tofsar på backspeglarna och böner i lacken. Dessutom ofta en uppmaning att tuta! Som om det skulle behövas? Med tanke på hur trafiken fungerar så vore ett ordentligt körkortsprov på sin plats.  
Tur att vi hade guden Shiva på plats i bussen. Han fick färska tagetesblommor varje dag.
Likadana kransar såg vi överallt, det var offret som skulle ge oss en god och lyckosam dag. 
(klicka på bilden för förstoring)

Palatset i Jaipur var magnifikt. Så otroligt vackert och fortfarande bostad för Rajhastans unge maharadja och hans farmor. De offentliga delarna var välbevakade men man kunde absolut få begrepp om det överflöd som den kungliga familjen skaffat sig genom handel, krigföring, allianser genom äktenskap (maharadjorna hade ofta ett harem om flera hundra kvinnor) och ett utbyggt beskattningssystem. Kastsystemet har i tusentals år varit ett sätt att hålla befolkningen på plats och hierarkierna märktes överallt där vi besökte. Även om kastväsendet nu ska var upplöst så är klassamhället det på långa vägar inte. Dagen innehöll besök i basaren också men allt kommer inte med här. Det får bli ett axplock.

Indiens landsfågel är påfågeln. Här syns den i påfågelsporten. (klicka på bilden!)
Vi såg påfåglar överallt både vilda och tama. 
I Rajahstan var det elefantguden Ganesha som tillbads lite extra, han är en godmodig gud och han ses som visdomens gud. Författare och studenter tillber honom och han ses också som äktenskapets gud. Jaipur är plats för många påkostade bröllop så det passar extra bra. Hans följeslagare är alltid en råtta och råttorna ska bringa tur.  

Vi bjöds god indisk buffé överallt och det mesta var vegetariskt. Kött var, om det bjöds, kyckling. Grisen anses smutsig så den äter man inte och kon är helig och det är långt till havet där det finns fisk så kyckling och lamm var det som serverades. Äggrätter var vanligt och olika mjölkprodukter som t ex yoghurt och en sorts ost som serverades i spenatsås.  Godast var förstås det nybakta naanbrödet med ghee. I Indien äts det som är i säsong och just nu så var det bananer som fanns som frukt. Jättegoda!