mannen som läste högt på 06.27-tåget

Årets sista utlästa bok blir troligen Jean-Paul Didierlaurents Mannen som läste högt på 06.27-tåget. Mycket fransk, lågmäld lite sorgesam humor och med en man i huvudrollen som hittat en meningsfull sysselsättning på väg till sitt trista jobb som maskinskötare på en fabrik som mal ner böcker till pappersmassa. Visst är det bra med återvinning man den där sysslan känns bara så förfärlig, bestsellers och prisbelönta romaner sida vid sida i kvarnen och så kommer de ut som en grå korv i andra änden. Guylain räddar då och då en sida från kvarnen och den läser han upp för sina medpassagerare på pendeln. En dag ändras hans trista liv, han hittar en USB-sticka på golvet i tåget och texterna där gör honom intresserad. Vem kan ha skrivit dem? Och vad vill de två åldriga damerna på tåget honom?

Charmigt, udda karaktärer och lagom förutsägbart blir mitt betyg. Om ett par veckor så ska vi prata om den här i bokcirkeln. Undrar just vart de diskussionerna ska ta vägen …