Nancy Spero – Nordiska akvarellmuseet

Utställningen av Nancy Speros verk som just nu pågår på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn är ovanligt utmanade. Hon var en pionjär inom den feministiska konsten och där finns ett starkt politiskt budskap i hennes verk. Ur museets presentation: 

Krig och våld spelade central roll i Nancy Speros skapande. Orättvisor, såväl i världshistorien som i vardagliga relationer mellan män och kvinnor, utgjorde huvudspåret. Bland de viktigaste motiven fanns människokroppen, särskilt kvinnans. Utgångspunkten var traditionella visuella gestaltningar som Spero omvandlade på ett alldeles unikt sätt. Många av hennes verk på papper – akvareller, teckningar och collage – har ett rumsligt formspråk och visas som stora installationer.

Det här är en utställning som behöver upplevas, bilderna är påträngande och de stora formaten gör att man måste sitta ned och titta länge, detaljer och teman återkommer och det kräver att man inte har bråttom. Filmen som visas på plats finns också att se HÄR