pojken i snön – norsk krimi

Pojken i snön  är den tredje i raden av deckare skrivna av Samuel Björk som jag läser och den här är nog den som lämnat mig mest snopen. Jag tycker slutet kom för hastigt och den uppbyggda spänningen blir mest ett jaha. På så vis.

Med det sagt så är det här en riktigt bra nordisk deckare. Som i många serier så är samspelet mellan poliserna väl så viktigt som själva brottet i sig och Samuel Björk har det perfekta paret i Holger Munch och Mia Krüger. Han gammal, frånskild och något livstrött. Hon ung, singel med särskild begåvning för att tolka bilder och ett missbruk som hon hela tiden försöker hålla sig från.  En iskall höstdag hittas en ung flicka i en avlägset belägen fjällsjö, hon är klädd i full balettmundering och har blivit mördad med ett enda nålstick. Oslopolisen kallas in och de börjar nysta vad som kan ha hänt. När fler offer hittas inser de att de har att göra med en seriemördare. Pressen ökar så att nästa offer kanske kan räddas …

Det här är en bladvändare av bästa sort och Samuel Björks krimis är utmärkta som sällskap i hängmattan, på verandan eller i båtruffen. Det är lättläst, välskrivet och spännande. Perfekt!