så himla taskigt och kärlek – mitt i prick för mellanåldern

Jag fortsätter att läsa böcker för mellanåldern, snart är det dags för vår lilla litteraturfestival på skolan och både elever och jag ska tipsa om riktigt bra läsning. Kärlek – 11 berättelser för mellanstadiet  är en sån där textsamling som jag skall tipsa lärarna om, i den finns en bra blandning av noveller skrivna just för barn i åldrarna 10 – 12. Det är en samling berättelser om barn som lever i olika miljöer och som upplever den där första kärleken, den som kan vara så stark. Några texter utspelar sig i nutid och andra beskriver föräldragenerationens första kärlekar och det är både tjejer och killar som förälskar sig i tjejer och killar. Helt odramatiskt, men med pirret som uppstår av attraktionen så skriver de 11 författarna fram kärlek i mellanålderns tid. Det är verkligen en brytningstid där barn kan vara på väldigt olika ställen och jag smålog vid beskrivningen av en klassfest där killarna var på kalas och tjejerna på party. Jag skulle säga att den passar bäst att läsa med årskurs fyra på våren/ åk fem på hösten. För sexor kan den nog vara lite för barnslig.

I Cina Friedners Så himla taskigt får vi följa med till en mellanstadieklass där Henrietta styr och ställer. Trots att hon är taskig mest hela tiden så vill alla tjejerna vara hennes kompis och alla killar vill vara ihop med henne. Hon har en you-tubekanal som heter Cool-girl och kanske kan Manda och Lilly använda den på något sätt för att visa klassen vem Henrietta egentligen är? Det handlar om de hierarkier som finns i alla klasser och bjuder på mycket igenkänning för alla oss som befinner oss i skolans värld. Roligt och rappt, och där det goda inte oväntat vinner. Perfekt högläsning för våren åk 5 tänker jag.