scener ur hjärtat – Malena Ernman

Scener ur hjärtat kom till mig som pocket i början av året och jag la den då åt sidan. Jag hade inte lust att läsa en (som jag uppfattade det) kändisbiografi. Malena Ernman och Svante Thunbergs dotter Greta har blivit en respekterad ledare för många ungdomars kamp för klimatet och hon har dessutom varit mycket öppen med hur hennes autism har påverkat hennes liv, mitt intresse för NPF gjorde så att jag ändå läste.

Malena Erman läser själv boken där hon gripande berättar om hur hennes familj för några år sedan totalt kraschade. Dottern Greta slutade äta, långa och många möten med BUP väntade och de vuxna blev allt mer utmattade. När läget blev lite mer stabilt i familjen fick lillasyster Beata allt svårare utbrott och behovet av tystnad och struktur ledde till en utredning.

Greta har nu fått sin diagnos inom autismspektrat, OCD och selektiv mutism. Beata har ADHD och Malena som själv tillsammans med sin man försökte att rådda arbete och operaföreställningar och hemlivet gick in i en utmattningsdepression och fick också hon en ADHD- diagnos. Superkrafter som i Malenas fall innefattar absolut gehör, fantastiskt minne för musik och texter ställer till det om man inte blir extremt duktig på att navigera, hitta vägarna genom labyrinterna av utmaningar. Under tiden som familjen försöker hitta nya, fungerande vägar till en framtid så börjar de också fundera över hur de kan bidra till ett framtida gott liv för kommande generationer.

Varför ska man äta om det ändå inte finns någon jord att leva på? Det frågar sig Greta och familjen bestämmer sig för att ta reda på så mycket de kan om klimatpåverkan. De bestämmer sig för att göra allt de kan, de köper el-bil, blir veganer och hoppar av konsumtionshetsen. De slutar också helt att flyga, för en internationell operasångerska är det inte ett enkelt beslut. I slutet av boken, som skrevs inför årets val, så blir Greta allt mer aktiv i klimatfrågan och jag gissar att det kommer en fortsättning om den utveckling som nu blivit. I fredags strejkade ungdomar i världen runt för att manifestera sin oro för klimatet och det passade mycket bra att lyssna på boken i helgen. Det passade väldigt bra.

Här kommer Gretas TED-talk: