Juliette – kvinnan som läste på metronJuliette – kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury är en alldeles oemotståndligt charmig saga. Det här är nog så nära man kan komma pornografi utan att nämna en enda könsdel, det handlar ju om böcker! Kärleken till den fysiska boken, hur den luktar och hur den måste hanteras varsamt och hur den totalt kan förföra läsaren. Begäret att äga boken, att se den läst av någon annan och svartsjukan om den hamnar i fel händer. Åtrån som väcks på en second hand fylld av bokhyllor, lusten att köpa en lägenhet bra för att där finns rätt bok. Läslistorna fylls på och det är nära att man faller för frestelserna och klickar hem både det ena och det andra Ja ni hör, bokbloggarporr mellan två mjuka pärmar helt enkelt.

Ramberättelsen är enkel som sig bör i en saga.  Juliette tar varje dag metron till sitt arbete på mäklarfirman, hon observerar sina medpassagerare och lägger märke till vad de läser. En dag bestämmer hon sig för att stiga av några stationer tidigare och hör en flicka som ropar. Bakom en krök ser hon en dörr uppställd med hjälp av en bok och när hon stiger in i det mörka rummet väller böckerna bokstavligen över henne. Inget blir längre som det var för Juliette!

En riktig feelgoodpärla för alla som älskar böcker och läsning, en roman om att hitta lusten till livet och njutningen av att fly in i en god berättelse. Mycket fransk, mycket charmig och alldeles livsfarlig för läslistan.