kvinnan vid kanalen – Malmö på 50-talet

Set Mattssons Kvinnan vid kanalen är en historisk deckare med handlingen förlagd i Malmö tidigt 50-tal. Världskriget har ritat om Europas gränser och hotet från kommunisterna är reellt. Malmö växer med stort behov av arbetskraft, trångboddheten är stor och bostäderna omoderna. Sigrid Holm är en ung prostituerad som får höra av sina kunder att hon liknar Marilyn Monroe, hennes ungdom och blonda lockar gör henne populär bland torskarna. Hon har själv ett klart mål, hon har bestämt sig för att jobba ihop såpass med pengar att hon kan flytta och börja på nytt med sin lilla dotter som blev omhändertagen när hon föddes.

I ett av Malmös hotell där man köper rum per timme hittas en fd kåkfarare död och bunden vid sängen. Kommissarie Douglas Palm kallas till brottsplatsen och jakten på brottslingar tar fart. Det som främst gör det här till en spännande och intressant läsning är Mattssons förmåga att i varje sjaskig detalj beskriva tiden och platsen på ett sådant sätt att man helt kan leva sig in i den. Han lyckas också med att skapa komplexa porträtt av människor som det är möjligt att känna igen sig i och känna med. Sigrids unga desperation och den medelålders kommissariens avtrubbade leda är mycket fint skildrade och jag ser fram emot att följa Douglas Palm och hans fru Anna in i femtiotalet. Det är också en tid som är tacksam att skriva om, det kalla kriget är på gång och moderniteten tar plats och fart i Sverige. Jag antar att det kommer fler delar, jag kommer att läsa vidare!