profetens vinter – Håkan Östlundh

Profetens vinter av Håkan Östlundh är första delen i en aviserad trilogi samtidsspänning. Det helt fantastiska omslaget, gjort av Lotta Kühlhorn,  pryds av ett intrikat nät av sammankopplade trådar, nervtrådar eller är det en kartbild över det Stockholm där boken utspelar sig? Edit: Nu vet jag att det är Sarajevo – instagram upplyste mig 🙂

Romanen börjar med stor dramatik. Elias, som på boken första sida diagnosticeras med en hjärntumör, vill berätta det för sin far som arbetar som utredare/handläggare på Sida. Då nås han av att fadern blivit sprängd i bitar under ett uppdrag i Sarajevo, snart kontaktas han av faderns chef  (och hemliga älskarinna) Ylva och de inser att det är någon som är på jakt efter också dem. Ylvas väninna ordnar en stuga som de kan gömma sig i men varför gömmer de sig och för vem? Vem är fiende och vem är vän?

Mitt i samtiden befinner sig den här spänningsromanen och den ifrågasätter svenskarnas bild av att vi och våra företag alltid är de goda, vänliga världsförbättrarna som alltid driver en öppen och transparent agenda. Jag läste den nästan i ett enda svep och jag tyckte mycket om att lära känna den lite tafflige udda Elias, uppsalastudenten som hamnar i situationer som han bara måste hantera. Välskrivet, tempofyllt och inte helt förutsägbart.

Klickar gilla på det!