Kulturkollos veckoutmaning handlar om att välja

Förra veckan var det nostalgi som rådde inne på kulturkollo och jag skrev bland annat om hur det kanske ändå var bättre förr. Idag på min väg hemåt så passerade jag de gamla fabrikerna i Gårda och vet att det var kvinnorna i Gårda och andra arbetarstadsdelar som tillsammans drev frågan om kvinnlig rösträtt. På spinnerierna organiserade sig kvinnorna för bättre arbetsvillkor och en demokratirörelse växte fram som gav oss möjligheter att göra vår röst hörd. Sån’t kan jag gå igång på när jag går Åvägen fram på väg hem från jobbet i Gamlestan (som har sin fantastiska arbetarhistoria). För mig är röstandet redan avklarat, det var inte det minsta svårt att bestämma sig. På Kulturkollo den här veckan så är temat valet, kvalet och skvalet. Veckans utmaning lyder: 
Beslutsamhetsångest, vankelmod, tveksamhet kanske några av oss känner inför det stundande valet eller du är kanske en av dem som med beslutsamhet, målmedvetenhet, och tveklöshet går till vallokalen. Hur som haver. Här kan du får värma upp i ett något mindre avgörande och kritiskt val.
Vad väljer du?
Läsa snabbt eller läsa långsamt – läser ibland lite för snabbt, visa texter kräver eftertanke och då måste jag läsa/lyssna om
Läsa eller lyssna – säger pass på den 🙂 Eller det var väl inte särskilt roligt skämtat så jag säger båda. Jag läser och lyssnar ständigt, alltid. 
TV-serier eller film – ser nästan aldrig film och sällan TV-serier. Om jag tittar så är det något där alla delar finns att streama för jag orkar inte vänta. 
Independentfilm eller filmbolagsfilm – ser sällan film och nästan aldrig på bio. På TV blir det ibland någon dokumentär. 
Singelläsning eller slalomläsning – har ofta minst tre böcker på gång. En lyssna, en lite tyngre läsa och en lättsam läsa. Har inga problem med att fylla på med fackböcker, tidningar och annat utöver. 
Låna böcker eller köpa böcker – just nu ingetdera. Jag använder Storytel och där kan jag lyssna och läsa, utöver det så beställer jag recensionsexemplar på det som jag har lust på. Köper iofs en del fackböcker så jag ändrar mig och markerar köpa. 
Science fiction eller fantasy – ingetdera
Fantasy eller fiktion – fiktion är min grej. Alltid. 
Fiktion eller biografi – fiktion är min grej. Alltid. 
Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa – de recensionsexemplar som jag beställer läser jag nästa alltid till rec-dag och då blir det efter lista, annars väljer jag ofta ny ljudbok ur nyhetshyllan på Storytel. Lite planerat och lite spontant alltså. 
Läsa gammalt eller läsa nytt – det mesta jag läser är nyutkommet. Jag gillar att läsa och skriva om det som är aktuellt. 
Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person – föredrar enget före det andra. 
Pocket eller inbunden – bokstäverna är så herrans små i pocketarna nuför tiden. Har de krympt?
Inbunden eller läsplatta – läser mest av allt på padda eller telefon numer. Väldigt praktiskt att alltid ha ett bibliotek i fickan. 
Novell eller roman – älskar noveller men den lite längre texten är ändå min favorit. Inte för långt dock. Max 350 sidor tycker jag är en bra regel. 
Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier – både ock beroende på genre. Kriminalromaner gillar jag att de är serier men annars gärna enstaka. 
Läsa svenska författare eller utländska författare – mitt aldrig avslutade projekt är att läsa fiktion från stora delar av världen varje år. Jag läser en hel del svenskt och mycket nordiskt och engelskspråkigt men jag försöker vidga min referensram. I år har det gått sådär, andra år strålande. 
Läsa debuterande författare eller etablerade författare – jag gillar att ha en referensram att sätta in det jag läser i eller för den delen stångas och bråka och revoltera emot. Att läsa stora delar av ett författarskap är både spännande och intressant, jag går det allt för sällan.