syskonen – Tessa Hadley

Om man hittar blurbar från Chimamanda, Hilary Mantel och Zadie Smith på en och samma roman så är innehållet garanterat en bok för mig. Jag gillar innan jag ens börjat läsa om ni förstår vad jag menar. Som tur är så blir förväntningarna uppfyllda med råge. Så himla skönt att läsa en roman-roman som lågmält och precist tecknar och dissekerar en familj. Den plockar isär de hopsnärjda relationerna utan att det blir långtradigt och mångordigt eller överdramatiskt. Tänk om Jonathan Franzen kunde skriva så, vilka böcker han skulle få till då!

Nu ska det här inte handla om Franzen (varför tänkte jag ens på honom?) utan om Syskonen i Tessa Hadleys på svenska nyutkomna roman. De fyra syskonen träffas i familjen sommarhus, det som var deras morföräldrars prästgård, för att tillbringa en sista sommar tillsammans. De glider snart in i sina invanda roller där storsyster Harriet är ensamvargen. Roland är den som skall fixa och ordna upp saker och han har med sig sin nya fru och sin tonårsdotter. Alice som är den spontant slarviga/omtänksamma har tagit med sig en bonusson utan varsko de andra och lillasyster Fran är matmamman som har fullt upp med sina två barn. Vistelsen skall leda fram till ett beslut, ska de ha kvar huset eller ej?

Romanen handlar om syskonen och deras liv just nu, en del skildrar hur de en period under uppväxten bodde i morföräldrarnas hus, och också om hur relationerna mellan dem utmanas när syskonskarans cirklar rubbas med Rolands nya fru Pilar och bonussonen Kasim. Huset står orört med ett stort bibliotek, härlig trädgård och nästgårds är kyrkogården. Barnen leker i bäcken, strövar i skogen och det är omöjligt att få uppkoppling. En idyllisk bild av engelsk landsbygd som snart visar sig ha sprickor i taket och svartmögel i köket. Jag gillar mycket att det är en text som med små medel låter mig lära känna de olika människorna som placerats tillsammans i ett hus där tiden stått stilla medan världen har snurrat på. För det mesta så litar Hadley på oss som läser och förklarar föredömligt lite, så skönt! Men så finns där små antydningar och ledtrådar som ibland blir lite för uppenbara och som jag stör mig på, exempel på dem ger jag inte för då avslöjas för mycket av handlingen. Små petiga randanmärkningar på en roman som annars är njutbar på alla sätt.

I oktober kommer Tessa Hadley till Sverige, Internationell författarscen inbokat och helt sikkert blir det både babel och Lundströms. Den sortens kvalitetsförfattare är Hadley!