gården vid Fårö strand – en historisk roman från Gotland

Gården vid Fårö strand av Ronnie G Lundin börjar 1532 och pesten härjar på Fårö. Den besöker den lilla gården Hamars, moran och bonden dör, och de två unga syskonen Oluff och Gartru måste från en dag till en annan bli vuxna och bruka släktgården. Halvbrodern Jakob är ännu för liten att ta hand om djur, bruka åkrar och följa med på fiske. Med hjälp av släktingar så kommer syskonen allt mer in i sina nya roller och det är de tre syskonen Hamars som vi får följa i den här spännande historiska romanen grå Gotland. En liten smula får vi också lära känna den gren av släkten som lämnade gården och gjorde sig ett liv i kyrkans eller kungens tjänst vilket jag tycker berikar berättelsen. Skickligt väver Lundin händelser i syskonens liv samman med händelser i Visby och i länderna runt Östersjön. 1500-talet är en spännande tid att skildra, det är orolig tid när Gustav Vasa beslutar att kyrkan ska ledas av kungen och statsapparaten byggs upp. Gotland är en knutpunkt i Östersjön och möjligheterna till handel och rikedomarna i klostren på ön är eftertraktade av både Sverige och Danmark. Prästerna placeras ut för att hålla koll på befolkningen, ta upp skatt/tionde och samtidigt föra ut de kungörelser och nyheter som människorna i socknarna tog del av och konflikten mellan centralmakten och glesbygd är inte obekant än i dag.

Huvudparten av berättelsen så får vi dock lära känna den hederlige och gudfruktige Oluff, en man som man bara måste tycka om. Han strävar för att familjen skall få mat på bordet och hans kärlek till sin hustru är innerlig. Lundin beskriver miljöerna målande med kläder, mat, sysslorna på gården och i fisket och det här är ännu en roman som får mig att googla. Jag vill veta mer. Lundin låter dessutom sina karaktärer berätta sägner om alla de naturväsen som det gäller att hålla sig väl med och det levandegör den verklighet som människorna kan ha upplevt för 500 år sedan. Då när örter och dekokter var den medicin som fanns och vinterkvällarna var mycket mörka och långa. På vår tur till Gotland för några år sedan bodde vi i Bunge och gjorde utflykter till både Fårö och Visby. Tänk om jag har läst den här romanen innan den resan, vilket lyft det hade varit för upplevelsen!

Jag tycker mycket om historiska romaner som gestaltar en tid så levande som Gården vid Fårö stand gör. Det som är problematiskt för mig som läser är ju att faktiskt veta vad som ä historiskt belagda fakta och vad som är fiktion. Den här sortens texter kräver lite mer av läsaren än en renodlad fackbok men är å andra sidan så mycket lättsammare paketerad. Fällan som många historiska romanren faller i, att få med så mycket fakta att fiktionen inte håller måttet, tycker jag att Lundin klarar sig från. Det här är en historisk roman från Gotland som är väl värd att läsa!

Fårö 2013