rysslandsrepriser: 7

repris från onsdag 14 maj 2014

Putins folk (Kalle Kniivilä)

Vi moderna och upplysta västerlänningar ser med förundran på hur Putin för Ryssland bakåt i tiden och undrar hur det är möjligt. Enligt Kalle Kniivilä, rysslandskännare och journalist på Sydsvenskan, undrar medelklassen i Moskva samma sak. Man till och med samlar sig till demonstrationer mot det repressiva, pseudodemokratiska styret som redan gett upp detta segment som väljarbas. Istället vänder sig Enade Ryssland ut till det övriga landet för stöd. Det man har att erbjuda är stabilitet, som motsats till det sönderfall och ekonomiska kris som åren under Jeltsin förknippas med. Rysslands ekonomi är helt beroende av oljepriset och Putin har tur med oljepriset liksom Bresjnev (något otippat landets mest populäre ledare genom tiderna) hade, till skillnad från Gorbatjov och Jeltsin. Jag minns inte om det är Kniivilä själv som skriver det eller om det är en av de många konspirationsteorier mot väst som figurerar i intervjuerna med folk på allt längre avstånd från huvudstaden, men kanske fick USA Saudiarabien att lätta på oljekvoterna för att ge Sovjetunionens ekonomi nådastöten. 
Idag tolkas varje försök till ifrågsättande av den rådande politiken som inblandning av utländska agenter (ordet i sig så förknippat med det kalla kriget att de redan så uppenbara parallellerna med Sovjettiden förstärks) av en närmast totalt statskontrollerad media. Efter att ha utsatts för löje i början av sin regenttid tog Putin kontroll över tidigare fristående tevekanaler vars övertydligt vinklade rapportering nu skrattas ut av intelligentian men håller den stora massan i ett tillstånd av nationalistisk paranoia. Kniivilä arbetar sig genom reportageboken fram till den bild av Ryssland som Putin nu säljer till sitt folk. I den relativa öppenhet som råder kan man inte längre inbilla någon att Ryssland är en prototypstat för framtiden som Sovjet eller ligger i framkant av den ekonomiska utvecklingen som de asiatiska tigerekonomierna. Istället är man det tredje Rom som håller dekadensen och barbarerna stången till skillnad från Väst. Med medelålders män utklädda till kosacker misshandlades Pussy Riot-flickor, med de omtalade anti-gaylagarna och med en institutionaliserad islamofobi backar Ryssland mot den trygga Sovjettid då landet var respekterat och brödpriserna låga. ”Med Putin vet vi vad vi får” är mantrat. Om oljepriserna håller i sig.
/Gästbloggare M
Boken ges ut av Atlas