kungens trubadur – Yuri Herrera

Kungens trubadur av Yuri Herrera är en bedrägligt tunn liten roman som landade i min hand för några veckor sedan. Jag har läst den intensiva och förtätade texten i små portioner och allt eftersom har jag fått lära känna Lobos, Artisten, och hans kärlek Trasan (och i förlängningen landet Mexico).

Lobos är den självlärde trubaduren som vandrar på gator och sjunger sina sånger, han observerar och gör händelser i staden till ballader som framförs till dragspel. När regionens knarkkung hör honom sjunga så erbjuder han Lobos ett arbete, han skall underhålla i ”kungens” palats. Till en början går det mesta väl, han är uppskattad och bjuds in på olika sammankomster. Han ses som en ofarlig narr och allt fler hemligheter yppas i hans närhet. Han träffar också flickan Trasan som skall underhålla kungens män på andra sätt, han blir förälskad i henne och kärleken till henne blir en bild av det vackra. Hoppet om det sköna, att det existerar en framtid finns.

Det dröjer inte länge förrän ”kungen” och hans följe förstår att Lobos kanske inte är så ofarlig ändå, en sanningssägare som uttrycker sig genom visor som når ut till många är i själva verket en figur som kan skaka om hela verksamheten. Våld och hot är vardag och tillsammans med pengar är det medlet som människorna hålls i schack, kan det finnas någon väg bort för Artisten och Trasan?

Så vad finns där ute? Vad ligger bakom alltsammans? En annan värld, en som är vänd mot solen? 

 Nilsson förlag gör en fantastisk kulturgärning med sitt idoga arbete för att hitta, översätta och ge ut litteratur från delar av världen som vi annars inte hade kunnat läsa på svenska. Lobos i romanen tänker när han möter böcker för första gången:

DE ÄR. Så många bokstäver. På en gång. Hans. Ditsatta utan annat syfte än att befrukta hjärnan. 

Så är det med den här romanen, och många av förlagets utgivna titlar, de befruktar hjärnan. Det är inte alltid enkel läsning men så givande!