en novell till mor …

Vad kan passa bättre som gåva till mamma på söndag än en fin presentask med noveller från fyra fantastiska författare? Jag har läst Malmsten, Thorvall, Stenberg och Brögger i novellix-tappning och de valda novellerna har åtrå och erotik som ett gemensamt tema. Så där vidare upphetsande kan man väl inte säga att någon av texterna är och det är för mig det gemensamma temat kring hur förväntningar på hur kvinnan ska upprätthålla eller utmana den roll som hon tilldelats som är den spännande läsningen. De kvinnor som försöker ifrågasätta, eller handla utifrån sina behov och önskningar är obekväma, blir obekväma för omgivningen och börjar ifrågasätta sig själva. Vem är jag som har anspråk? Skuld och skam följer huvudkaraktärerna och ett sätt att hantera det på är att bli likgiltig, ett annat är att göra revolt, ett tredje är att kompromissa och så kan man förstås handla förnuftigt och rationellt. Läsningen väcker många tankar om kvinnans förväntade roll, hur mycket kan man egentligen välja sitt liv?

Stort tack till Bokomaten som skickade de snyggt formgivna novellerna i sin vackra ask i present. Tack!

PS. Det är i Thorvalls novell Olle som man hittar ett av hennes mest kända och omskriven citat:

”Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig.
Jag minns alla mina älskare och hur det kändes att ta på dem.”

PPS. Vad tycker ni om att det är nakna män på omslagen? Bu eller bä?