orkidéfrossa på botaniska

Mitt i kallaste fimbulvintern är det vår inne i växthusen på Botaniska i Göteborg. Den här helgen pågår Orkidéfrossa med en mängd programpunkter och visningar av samlingarna. Jag smet in och lyssnade en stund på Åsa Kullin som arbetar med orkidéerna. Det som gör Botaniskas samling unik är att den är stor (1000 olika arter) och dessutom är flera av dem riktigt gamla exemplar som levt i växthusen i mer än 100 år. För att lyckas med sina orkidéer hemma så krävs att man har det perfekta klimatet, på Botaniska har de fyra olika orkidérum med olika temperatur och fuktighet. Sedan gäller det att plantera dem i perfekt jord, Botaniska har ett eget recept, och att de som växer på andra växter får en bra plats där de kan snylta till sig det som den behöver. Sjukdomar och olika angrepp hålls borta med såplösning och man måste vara noga med att desinficera den sax/sekatör man använt för att klippa i en orkidé innan man arbetar med nästa. Man bör se till att luftrötterna får gott om plats och plantera om växten ungefär var tredje år. Experter från Svenska Orkidésällskapet var på plats för att tipsa om hur man bäst planterar om. Sagt och gjort, jag åkte genast hem och tog hand om mina misshandlade exemplar. Vi har allt för varmt och torrt för att orkidéer skall trivas hos oss men man kan ju försöka få dem må lite bättre. Lägenheten som vi bodde i i Bagargården var det perfekta orkidédrivhuset med dragiga fönster, öster och västerfönster och djupa fönsterbänkar. Där blommade det alltid. Här hemma not so much …