alias Grace – på ett Netflix nära dig

De senaste dagarnas Netflixande har bestått av Alias Grace, en serie baserad på Margaret Atwoods roman med samma namn. När jag googlar så kan jag se att Atwood i sin tur har baserat sin roman på ett autentiskt fall från 1843 där tjänstekvinnan Grace Marks dömdes till döden för att ha mördat sin husbonde och ha varit misstänkt för att ha mördat hushållerskan. Lite ger den kunskapen en extra nerv åt tittandet på den mycket välgjorda serien. 
Långsamt och utförligt berättas det om hur en ung psykiater Dr Jordan kommer till fängelset för att samtala med Grace, han har fått i uppdrag att bedöma om hon var vid sina sinnes fulla bruk när de båda människorna mördades. Han samtalar med Grace och hon berättar om hur hon lämnar Irland med sin familj för ett bättre liv i Kanada, sin uppväxt och hur hon hamnar som piga i ett hus där hon trivs. Som i alla riktigt bra historier så svänger sympatierna flera gånger, man förförs av Grace och hennes sätt att föra sig och man vill så gärna att det ska gå bra för henne, man önskar Dr Jordan allt gott och samtidigt så är man hela tiden osäker. Vet man egentligen vad som hände? 
Dottern associerade till Tomas Quick, som berättade det som alla ville höra. Advokaten i serien talar om Scheherazade och visst kan Grace dupera sin omgivning. Mer ska inte avslöjas, det här är en skickligt berättad TV-serie med miljöer och kostym som känns äkta. Atwood skildrar tiden väl då spiritism och hypnos var på modet i vissa kretsar och den systematiska vetenskapen blir satt på undantag. Som av en händelse så har jag alltså hamnat i ett stim med böcker och filmer som handlar om mord i mitten av 1800-talet. Häromdagen Koka björn, idag Alias Grace. Imorgon kommer ytterligare en text!