lucka nummer tjugoett!

Lucka nummer tjugoett är den fina lilla novellen Snäckorna av Karin Boye. I den får vi möta Tord som utan att ha bett om det ska få en ny mamma. Hans egen dog för flera år sedan och nu ska pappan gifta om sig, Tord tycker det nya fruntimret inkräktar och stör. Hur skulle hon någonsin kunna tro att hon kan ersätta han riktiga mamma? Inte ens om hon ger honom den hett efterlängtade cykeln. 
Boye skriver här en lättläst text som många kan känna igen sig i och jag blir sugen på att läsa hennes andra noveller som återfinns i t ex samlingen Bebådelse (1941). Till augustpriset i år var Den nya dagen gryr av Johan Svedjedal nominerad och jag är verkligt pepp på att läsa den. Om man vill läsa en roman som baserar sig på Boyes liv så kan jag varmt rekommendera Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn. Mycket bra!