Carl Eldhs atelje – med gästutställning av Maria Miesenberger

Idag gick vandringen till Carl Eldhs ateljémuseum som ligger en kort promenad från J s lägenhet i Vasastan. 1919 flyttade skulptören in i ateljén som ritats av Ragnar Östberg samtidigt som han arbetade med Stockholms stadshus. De två byggnaderna har tydliga gemensamma drag och det är jugendstilen som dominerar. Ateljén står kvar i stort sett som när Eldh arbetade där och i sommar ställer dessutom den moderna skulptören Maria Miesenberger ut. Det är en mycket spännande kontrast mellan de klassiska gipsskulpturerna och Miesenbergers metalliska människofigurer. Extra spännande är det förstås för oss som sett hennes skulpturer i en helt annan miljö, hon har under flera år ställt ut på Pilane på Tjörn och hon finns också representerad på Strandverket på Marstrand. Ett besök rekommenderas!