John Steinbeck – traktens son

Mitt i Monterey finns monumentet som hedrar författaren John Steinbeck och gatan vi bor vid har döpts om till Cannery Row efter en av hans romaner. (Den har jag skrivit om tidigare här på bloggen så läs gärna min text om både den och Möss och människor). På eftermiddagen tog vi bil till Salinas och besökte National John Steinbeck Center som var ett riktigt sevärt litet museum med tablåer uppbyggda kring Steinbecks liv och romaner. 
Just nu lyssnar jag på vredens druvor så avdelningen om hur Steinbeck reste runt och talade med lantarbetare i slutet av 30-talet var extra intressant. Steibecks engagemang för den lilla människan och solidariteten mellan människorna som överlevnadsstrategi genomsyrar utställningen. Lite anknytning till Sverige blir det också då bilder från nobelprisutdelningen och en replika av medaljen finns på plats. 
Kvällsmaten intogs på en riktigt genuin amerikansk restaurang som hade en enorm dessertdisk. Tårtor tillverkade i restaurangköket och såldes på bit, och vilka enorma bitar! Vi köpte med oss eftersom vi var så mätta efter de stora portionerna mat. En choklad och valnötstårtbit och en jordnötspaj, himmelskt gott men vi kunde äta en tredjedel …