härifrån till verkligheten – överraskande bra relationsroman

Eva Rydingers Härifrån till verkligheten är en kort och lättläst bok som jag har lyssnat på den senaste veckan och jag blev mycket positivt överraskad. Det är en fin relationsroman om Marianne, en snart 75-årig mor och hennes vuxna dotter Karin. De har båda blivit änkor och de kämpar var och en med att lägga skuldkänslorna över sina makars död bakom sig och hitta tillbaka till livet. Modern bor i sin skånelänga och känner sig som en pausfågel – hon kvittrar några gånger om året när barnen kommer på besök, dottern bor med sin son i Stockholm och arbetar som redaktör på ett förlag. En dag får hon ett manus att läsa som är skrivet av en man som förlorat sin hustru och som skildrar hur han tagit sig igenom sorgen, hon blir upprörd över att han gått vidare så snabbt. Kan man verkligen älska igen om den man älskar försvunnit från en? I Mariannes liv kommer en pensionerad rörmokare in genom dörren och hon blir förälskad. Hur ska nu hennes vuxna barn ta emot hennes nya man?

Det här är en fin roman som handlar om att det ibland är bäst att låta hemligheter vara hemligheter och att de ibland är bäst att bara vara ärlig och syna korten. De båda kvinnorna är mer än mammor och makor och vägen till att våga undersöka det är inte lätt. Det är bokens styrka, den är lättläst men förenklar ända inte det svåra och sargiga ämnet. Många kan säkert relatera till de båda kvinnorna i romanen och känna igen hur svårt det kan vara att lyssna på varandra mellan generationer. Bra bok, läs!