operation Fritham – en spänningsroman med verklig förlaga

Operation Fritham av Monica Kristensen är en spänningsroman som utspelar sig både i nutid och under det andra världskriget och miljön är norra Norge. Precis som i Kolbarnet så är en del av händelserna förlagda på Svalbard men oväntat mycket av handlingen sker på fastlandet i nordnorge. Romanen börjar 1941 och det är en spännande historisk tid att skildra. I den norra delen av Norden ligger det ockuperade Norge, Finland och fienden Sovjet nära varandra och kolgruvor och järnmalmshamnar är viktiga för att hålla igång krigsmaskineriet. I ett litet kapell mördas en präst och en värdefull ikon stjäls, mördaren och tjuven försvinner spårlöst och länsman på den lilla orten försöker reda ut vad som hänt. Samtidigt måste jakten på partisaner prioriteras, tyskarna vill ha resultat och motståndsmännen skall fångas. Kan det vara så att mördaren tagit sig till en hamn och lyckats ta hyra på en båt?

I den nutida delen av berättelsen så skall det ordnas en minnesträff på Svalbard för att manifestera freden och ta del av de nya forskningsrön som den nya tekniken med miniubåtar lyckats hitta. Fartyg kapades 1942 på väg med arbetare till gruvorna, och i ett försök att befria Svalbard från tyskarna gick de under med stora förluster. De efterlevande träffas 60 år senare för att utbyta minnen och snart förstår polisen att det kan vara så att det finns en mördare bland gästerna.

Monica Kristensen kommer till bokmässan i år och jag hoppas att jag kan få tillfälle att lyssna till henne. Hon är polarforskare och har ett intresse för Arktis som smittar av sig från boksidorna. Jag var tvungen att googla den verkliga händelsen där en chef på Store Norske Kulkompanie faktiskt var den operativa ledaren för ett försök att se till att tyskarna inte  längre skulle kunna bryta kol på Spetsbergen och där fartygen blev nedskjutna av tyskt luftwaffe. Spionage och kontraspionage, ett land under ockupation och människor som i det tysta försökte att göra motstånd. Upplagt för spänning! Det är helt klart den historiska delen som fångar mig mest i den här boken och alla som är det minst intresserade av historia ska absolut läsa. Nordkalottens roll i andra världskriget kunde jag väldigt lite om, nu när jag har läst och googlat loss så vet jag mer! Nöjd.