empire falls – nordamerikansk glesbygd

Kulturkollos tema om landsbygd, glesbygd och hembygd fortsätter. Jag hinner inte läsa ngt nytt men jag kör repriser på gamla tips. Hoppas det kan smaka: 
Äntligen har jag då läst ut boken som legat påbörjad i min hylla mer än ett halvt år och dröjsmålet handlade inte om att det var en dålig eller tråkig bok på något sätt. Tvärt om, Empire Falls av Richard Russo är en varm, humoristisk relationsroman om livet för de som blir kvar i det lilla samhället Empire Falls i nordöstra USA. Samhället är uppbyggt kring ån, vattenkraften har under långa tider försett fabrikerna med kraft och familjen som äger alltsamman har människornas öde i sina händer. Tiden har runnit förbi, det handlar om att handla eller gå under och precis så är det för Miles Roby, bokens huvudperson. Han har hela sitt vuxna liv varit föreståndare för ortens grill, frun har lämnat honom och tonårsdottern frigör sig allt mer, klassisk 40-års kris närmar sig. Han ser sig själv, en underhållande och omtyckt familjefar, i spegeln och undrar hur i hela friden han hamnade här. Stekande bacon på en sylta.
Empire Falls är en härlig roman, man får lära känna invånarna i den lilla staden och Russo beskriver med värme och hjärta småstadslivet där de allra flesta önskar sig någon annan stans. Boken vann 2002 Pulitzerpriset och gjordes 2006 till TV-serie av HBO, allt gott alltså men hur tänkte de när de valde typsnitt i den här pocketupplagan? Pytteliten text och  dessutom stora delar av boken i kursiv. Det krävs mer än god vilja för att komma igenom en bok då, eller möjligen stark belysning och läsglasögon men det har jag svårt att acceptera ;-). 
Sommarens projekt blir att leta upp och miniserien med Ed Harris, Holly Hunter och Paul Newman i rollerna. Fastän det inte är alls samma story så tänker jag Sjöfartsnytt av boken. Får nu se om tv-filmen kan förmedla samma mysiga känsla. Särskilt tack till A som hade med den här fina romanen ända från LA!
  – repris från 2012 –