de underkända – en ny Hjorth/Rosenfeldt

Hjorth, M - De underkända - 13066776Då var det dags för en ny dos Sebastian Bergman. I den femte delen av Hjorth/Rosenfeldts serie om utredningsgruppen på Riksmord börjar det som det ska med ett otäckt mord. Jag lyssnar på serien som ljudbok och då blir just morden extra otäcka, det går ju inte att skumläsa när man lyssnar utan alla detaljer kommer med. I De underkända är det en välkänd dokusåpadeltagare som hittas mördad med ett svarsprotokoll fasthäftat på ryggen. När poliserna på riksmord kallas till ytterligare en brottsplats där någon mördats på samma sätt förstår de att de har med en seriemördare att göra. Samtidigt som de ställs för en krävande utredning så knakar det i relationerna inom gruppen, de olika poliserna har alla privata problem och det påverkar gruppens sätt att jobba ihop.

Hjorth och Rosenfeldt är fullfjädrade deckarförfattare, de vet hur man snickrar ihop en spännande och underhållande historia. Om man ska klaga på något så känns det lite som det går på rutin, sällan överraskar de mig och det hjälper inte att de lägger på allt råare våld, allt mer udda psysika störningar, allt mer invecklade privata relationer. Snart är det här projektet på väg att kantra ned i tröstlöshetens träsk. Snälla – låt något positivt och fint hända i de här polisernas privatliv i nästa bok. För en nästa bok måste det ju bli efter den sedvanliga cliff-hangern som avslutar. Och självklart kommer jag att läsa. Självklart.