Herr Arne och penningarna

Idag åkte jag den vackra vägen mellan Marstrand och Kareby och igår lyssnade jag klart på uppläsningen av Selmas ruskiga Herr Arnes penningar. Jag jobbar ju i trakten och borde åkt den vindlande lilla vägen för länge sedan, bara just för att resa i Lagerlöfs fotspår.

Solberga kyrka och Solberga prästgård passerade och den flacka jordbruksmarken, hagarna med ståtliga ekar och de grunda vikarna ser ut precis så som de beskrivs i boken. En strålande vintersol lös min väg men tänk om isen hade legat också! Jag kan gott föreställa mig den vy som Lagerlöf såg när hon gästade goda vänner i Kungälv och reste runt i trakten och samlade ihop berättelser. Den om herr Arne sägs grunda sig på en verklig händelse på 1500-talet. Fler Sagor och myter från södra Bohuslän samlade hon i Drottningar från Kongahälla. 
Har ni inte läst om herr Arne så gör det, en perfekt högläsningsbok i julhelgerna. Läskigheter, ruskigheter och ett rasande vackert språk.  http://runeberg.org/herrarne/01.html

Prästgården som den såg ut 1904, samma år som Selma Lagerlöfs bok kom.