den stumma flickan – nominerad till årets bästa

Man skulle kunna tro att det här blivit en deckarblogg. Det senaste halvåret har jag lyssnat på så många deckare att jag nästan hängt med i utgivningstakten. Det visar sig att jag faktiskt lyckats välja många som också

Svenska Deckarakademin har nominerat till 2014 års bästa.

Av de svenska kriminalromanerna har jag läst fyra:
* Tove Alsterdal Låt mig ta din hand
Thomas Engström Söder om helvetet
* Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt Den stumma flickan
* Olle Lönnaeus Jonny Liljas skuld
* Katarina Wennstam Skuggorna

Och av de till svenska översatta kriminalromanerna två:
* Belinda Bauer Livets och dödens villkor
* Jørn Lier Horst Jakthundarna
Philip Kerr  Tyskt rekviem
Jo Nesbø Sonen
Olivier Truc Fyrtio dagar utan skugga

Hjorth, M - Den stumma flickan - 13055961

Den allra senast lyssnade är Den stumma flickan i serien om Sebastian Bergman. Det ska sägas direkt att det här är en deckarserie som vinner på att man läser delarna i ordning. Har du inte läst Hjorth & Rosenfeldt innan så tycker jag du ska starta med De fördömda och inte läsa vidare här.

Sebastian Bergman och hans polisgrupp på Riksmord kallas till Värmland, där har en hel familj mejats ned med ett hagelgevär. Lokalpolisen inser att de inte kan hantera fallet, särskilt när de förstår att en liten flicka, kusin med de döda barnen, har försvunnit. Kanske har hon sett förövaren, kanske är hon det enda vittnet? Sebastian Bergman engagerar sig som vanlig alltför personligt i fallet och snart är gränserna mellan privatliv och yrkesliv utsuddade.

Jag gillar den här serien, jag gillar att det är en grupp poliser runt Sebastian som man får följa och jag gillar att de alla är människor av kött och blod. Inga platta karaktärer här, inte ens skurkarna är bara onda eller bara goda. Med tanke på hur den här boken slutar så lär det komma en fortsättning snart, den ska jag läsa!