Mrs Sinclairs resväska – en feelgood om en livslögn

Kulturkollos temavecka med te och brasa-tema börjar lida mot sitt slut och i sista sekunden får jag med en riktig feel-goodare. Jag har, framför brasan nota bene, läst Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters. Nästan lustigt är att jag började läsa den för att den skulle passa bra in i temat om hemligheter och lögner och nu spurtar den in lagom i slutet av te och brasa. Så kan det gå när läsron inte riktigt är på plats.

Det här är annars en perfekt bok för båda kategorierna. Den handlar om Roberta som arbetar i en bokhandel i Oxford. En dag lämnar hennes far in en hög med böcker till försäljning, de förvaras i en resväska och de har tillhört hennes farmor. I en av böckerna hittar Roberta ett brev som gör att hon börjar fundera över hennes farmors liv. Brevet är förvirrande, det är avsänt från faderns polske far som dog i kriget men både namnen och datumen stämmer dåligt med hennes fars berättelse. Eftersökningarna leder till England under brinnande världskrig och på vägen får Roberta omvärdera sitt eget liv, sina egna livsval.

Jag tyckte att det var en lättläst, småcharmig historia som passar fint att läsa just framför brasan, en kopp te och en crumpet eller scones, björnbärssylt och filt. Väldigt engelskt. Ganska förutsägbart men med oemotståndliga ingredienser. Betyget blir mysig och oförarglig underhållning (sen att romaner som innehåller brev inte är min kopp te är ju min smak).