fjärde riket – en bok om maktens mekanismer

Då ska jag skriva några korta ord om Maria Nygrens ungdomsbok Fjärde riket. Som titeln antyder så är det en bok som vill diskutera hur Hitler bar sig åt för att skapa det tredje riket och koppla ihop det med ungdomars vardag idag. Platsen är en högstadieskola i en mellanstor stad och ny klassen är Blenda. Hon utmanar Hedvig, skolans drottning och hon skaffar sig anförvanter i LSD och Penny. Rektor utlyser en tävling och tonåringarna skall få rösta fram representanter som skall få åka till Bryssel. Så är maktspelet i full gång. Jag läste kanske boken med lite för vuxna ögon, jag tycker att ungdomarna och de vuxna i skolan är lite väl grovt tillyxande för att bli helt trovärdiga. Ser man det som en saga är det lättare att ta till sig berättelsen.

Diskussionen om makt, och vad som gör att vissa människor får makt, är dock intressant. Vill man vara med och diskutera boken så pågår bokpratet på Kulturkollo läser på FB ytterligare en vecka. Håll ögonen öppna – tror minsann att det kommer mer om boken på kulturkollo i helgen!