Skuggorna – mitt i samtiden av Katarina Wennstam

Hämnden är ljuv – eller hur är det ordspråket lyder?

För skuggorna så gäller principen öga för öga, tand för tand och de har bestämt sig för att hämnas alla de kvinnor som inte längre kan ge igen.

Precis som i alla romaner av Katrina Wennstam så är det svåra moraliska frågor hon ställer oss som läser. Visst borde det vara självklart att låta rättsväsendet ta hand om domar och utmätande av straff, det är ett av de medborgerliga kontrakt som man förväntas följa när man bor i Sverige. Men vad ska man då göra när hela rättsapparaten fallererar? Brottslingar frikänns i brist på bevis, straffen blir korta, männen är snart ute i samhället igen och fortsätter misshandla, våldta och till och med döda.

Skuggorna tar lagen i egna händer. Bokstavligen. Och livet blir inte särskilt ljuvt varken för dem eller för männen de bestraffar.

Böckerna som Wennstam skriver är mitt i samtiden och oftast rappt berättade och hon har en journalistisk reportageform som ligger och skvalpar någonstans i bakgrunden. Böckerna är råa och mycket grymma ibland, men så är troligen verkligheten för de människor som lever nära våld och hot. Varför försköna eller förvanska? Jag tänker mig att hennes böcker växer fram från verkliga berättelser som hon får till sig och det ger böckerna ovanligt äkta känsla. Hon berättar historien med hjälp av både jurister, poliser, förövare, offer och hämnare. Just i den här boken så kan det bli lite omständligt ibland eftersom delar av förhör, rättegångar och domar sprängs in i texten och det som en lekman kan konstatera är att det juridiska språket är snårigt. Det gäller att ha en bra advokat som kan hjälpa till att tolka till vanlig svenska.

En annan fundering som dyker upp är förövares rätt till hjälp, grova brottslingar som själva utsätts för brott – får de de samma behandling som andra brottsoffer? Som alltid med Katarina Wennstams böcker så väcker de många känslor, tankar och om samhället och hur samhället ser ut idag. Läs!

Jag har skrivit om Stenhjärtat, Smuts, Svikaren, Dödergök, Alfahannen. Lyssna till Katarina på mässan:


 • En gång kriminell, alltid kriminell?

  Datum & tid: lördag 27 sep kl. 12:00 – 12:45
  Arrangör: Albert Bonniers Förlag och Wahlström & Widstrand
  Kod: Lö1200.2
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  I Jens Lapidus nya roman Vip-rummet har Teddy bestämt sig för att inte trilla dit igen, han är färdig med brott. Så får han ett erbjudande som verkar nästan lagligt – att spåra ett kidnappningsoffer – men Teddy har ju lovat sig själv att hålla sig på rätt sida lagen med god marginal. I Katarina Wennstams Skuggorna möter vi en annorlunda sorts brottslingar. De ser sig mer som rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället. Jens Lapidus och Katarina Wennstam samtalar utifrån sina senaste böcker om hur svårt det är att lämna ett kriminellt förflutet.
  Moderator: Camilla Kvartoft, journalist.
 • Öga för öga, tand för tand

  Datum & tid: söndag 28 sep kl. 13:00 – 13:20
  Arrangör: Albert Bonniers Förlag
  Kod: Sö1300.8
  Seminarium, ingår i entrébiljetten.
  I den fristående fortsättningen på Stenhjärtat och Svikaren är förövaren en rättskipande organisation, anonyma hämnare som tvingar våldsamma män att sona sina brott. Katarina Wennstam vrider och vänder på rätt och fel tillsammans med advokaten Shirin Sundin och polisen Carlotta Lugn i Skuggorna.