eldnatt – isländsk tankeställare

Tack till Bloggbohemen som tipsade om den här välskrivna och spännande isländska deckaren!

Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir handlar om en advokat – Thóra i ett Island där ekonomin gått i botten och människorna regerar på olika vis: några lever som om dagen är den sista och andra vill se till att rättvisa skipas. Det är januari och bitande kallt, Thóra blir kontaktad av en man som sitter i fängelse och han vill att hon ska undersöka en mordbrand på ett gruppboende för handikappade. Han menar att pojken med downs syndrom som sitter dömd för brottet är oskyldig och Thóra börjar att nysta i fallet. Trådarna grenar sig till justitiedepartementet, socialtjänsten, de medboende på hemmet, personalen och till pojkens mor, som inte alls kan föra sin sons talan. Samtidigt får en ung familj besök av en vålnad, en ung radiopratare dör och Thóras föräldrar får flytta in i garaget eftersom de spekulerat i ett hus i Spanien.

Eldnatt  bjuder mig en läsupplevelse som väcker många tankar kring rättsäkerhet och samhällets syn på handikappade. Just nu studerar jag specialpedagogik och vi funderar mycket kring hur människor ska kunna komma till tals i ett samhälle fullt med experter. I skolan är vi experter, i sjukvården är de experter och hamnar man i socialtjänst eller i domstol så är det ännu fler experter – ofta behövs alla experterna men kanske att man behöver lyssna lite noggrannare på de som har erfarit, upplevt och känt. Utöver det så tyckte jag att Sigurdardottir gav en ovanligt nyanserad bild av olika handikapp, hon beskriver människorna på gruppboendet och hur familjerna hanterar att ha ett annorlunda barn. Inte alls dumt tillskott till min kurslitteratur!

Själva spänningen då? Jo, jag tycker att det är mycket drivet skrivet, berättelsen pusslas samman och miljöerna förstärker den klaustrofobiska stämningen.  Dialogerna känns ibland lite styltiga och högtravande men annars gillar jag det lite korta, direkta språket. Jag ska minnas den här författarinnan och hålla utkik efter fler böcker på e-lib.