innan floden tar oss – om bistånd i Bangladesh

Helena Thorfinns roman Innan floden tar oss är en spännande relationsroman som ger oss en insider-bild över biståndsarbete i Bangladesh. Det är en bok som initierat berättar för oss som läser hur komplext det är att bedriva hjälparbete i ett land där klyftorna mellan de olika samhällsklasserna är enorm. Korruptionen är utbredd och det är mycket svårt att få hjälpen att komma de allra fattigaste till del. Thorfinn har själv arbetat i området och det märks att hon har ett genuint intresse av att berätta om livet som biståndsarbetare och hur det kan gå till på en svensk beskickning i ett utvecklingsland.

Hon har lagt berättelsen i Sofia och Jannes händer, de flyttar med sina två små barn till Dhaka. Sofia ska arbeta som biståndssamordnare på ambassaden och Janne ska ta hand om barnen. De möter ett liv i en skyddad värld där sedeln man tappar under sovrumsbyrån räcker till en latte på Dhakas amerikanska kafé eller till att köpa en prostituerads tjänster. Både Sofia och Janne brinner för att hjälpa, vill förändra men det är inte helt enkelt att samtidigt foga in sig i mallen och spränga den. Parallellt med deras berättelse får jag också följa Mina och Nazrin som sett sin äldsta syster brännas till döds i byn de vuxit upp i och som flyr tillsammans till Dhaka för att försöka skaffa sig ett självständigt liv. Nazrin får arbete som barnflicka hos familjen Paulun och så vävs de två världarna samman.

För mig är det berättelsen om de unga bangladeshiska flickorna som engagerar mig mest av allt. Kvinnornas ställning är så svag och verkligheten kommer mycket nära i beskrivningarna av arbetet i textilfabrikerna, tanken går naturligtvis till den fruktansvärda händelsen i våras då en hel byggnad rasade. Den här boken skrevs för flera år sedan och förutspådde just en sådan här katastrof. Fabrikerna i Kina tar in order från väst och skickar sedan arbetet till Bangladesh. Där är arbetsvillkoren och lönerna som allra sämst och fabrikerna inte sällan ägda av västerlänningar. Ingen politiskt blogg det här men det är upprörande, konsumenterna sägs ha makt men hur?

I april 2013 omkom ca 1200 människor i textilfabrikens kollaps.

Boken har jag lyssnat till hos StoryTel, den finns att låna på e-lib och som pocket i bokhandeln. Tack till kollega K som puffade för den precis innan semestern, troligen hade jag hoppat över den annars!